Despre Caragiale şi Creangă.

Stimaţi Vizitatori !

Caragiale şi Creangă a fost scriitori foarte bun. Ei a fost şi scriitori realişti.Ce a scris ei în timpul lor este valabilă şi astăzi. Vizualizaţi două filme !
O scrisoare pierdută .
filmeromania.blogspot.com
Amintiri din copilăriei .
filmeromania.blogspot.com/2009

Vizionarea plăcută !

marți, 4 octombrie 2011

TOPUL UNIVERSITĂȚILOR. Capitala şi Clujul îşi împart cei mai buni studenţi

Universitatea din Bucureşti e cea mai bună la Informatică, "Babeş Bolyai", e campioană la Filologie, iar "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi - la Matematică.


Nebuloasa din jurul instituţiilor de învăţământ superior începe să dispară, iar absolvenţii de liceu încep să îşi aleagă facultatea în funcţie de calitate.

După clasificarea universităţilor, dată publicităţii cu puţin timp în urmă, Ministerul Educaţiei a prezentat ieri, odată cu începerea anului universitar, ierarhizarea programelor de studiu. Ele sunt încadrate în categoriile A (cele mai bune), B, C, D şi E.


Cele mai bune programe aparţin Universităţii din Bucureşti şi Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca. Dacă acestea sunt pe primul loc la 11, respectiv 12 domenii de studiu, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi este prima la un singur domeniu: Matematică.

Surprinzător, această universitate a fost încadrată în categoria C la: Inginerie geologică, Ştiinţe politice, Ştiinţe administrative, Psihologie, Stiinţe ale comunicării şi la Administrarea afacerilor. Domeniul Economie este încadrat în categoria E.

Buni la una, slabi la alta

De altfel, de surprize de acest fel au avut parte mai multe universităţi. Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), spre exemplu, a fost încadrată în categoria A pentru domeniile Ştiinţe administrative şi Ştiinţe politice, în B pentru Ştiinţe ale Comunicării, în C pentru Sociologie, în E pentru Management şi pentru Psihologie, unde se află pe penultimul loc.

La acest domeniu, SNSPA a fost întrecută de instituţii private, precum "Ecologica""Petre Andrei", "Spiru Haret", "Hyperion" din Iaşi şi "Dimitrie Cantemir" din Târgu Mureş.

Paul Dobrescu, rector SNSPA, spune că nu ştie foarte clar cum s-au făcut ierarhizările. "Deocamdată, trebuie să se mai clarifice lucrurile. Nu ştiu exact cum s-au calculat aceste calificative. Per ansamblu, universitatea noastră stă bine. Deoarece nu ştim cum s-au acordat calificativele, nu putem să ştim ce trebuie îmbunătăţit. Este important să cunoaştem metoda prin care suntem evaluaţi, să ne putem autoevalua şi noi din timp".

Care sunt criteriile după care s-au făcut ierarhizările

Dacă în cazul clasificării universităţilor criteriul cel mai relevant a fost cercetarea, la ierarhizarea programelor de studii a avut pondere mai mare criteriul "predare şi învăţare".

Acesta include: asigurarea resurselor umane (personal de predare şi cercetare), curriculum şi calificări (specializări acreditate, număr de absolvenţi, studenţi înmatriculaţi în primul an, traseul intern al absolvenţilor -inclusiv performanţele acestora).

BOBOCI

Cursurile încep cu efective reduse

Examenul de Bacalaureat din acest an a dat de furcă multor absolvenţi de liceu, aşa că statutul de boboc în universitate este privit aproape ca un privilegiu. Universităţile au rămas cu locuri neocupate nu numai la taxă, ci şi la buget. Numărul acestora va fi cunoscut după 15 octombrie, până la această dată instituţiile fiind obligate să trimită datele ministerului Educaţiei.

Anul trecut, în condiţiile unui Bacalaureat cu rezultate mai bune, s-au ocupat peste 52.300 de locuri bugetate, din totalul de peste 62.000 alocate de Ministerul Educaţiei. Tot anul trecut, s-au ocupat 39.233 de locuri cu taxă. Pentru anul universitar 2011-2012, s-au alocat în jur de 62.000 de locuri bugetate.

Doctoratul, după reguli noi

Noul an academic aduce modificări pentru profesori

Cea mai importantă noutate care marchează începutul de an universitar este clasificarea universităţilor, însă de surprize au avut parte şi profesorii. În acest an, intră în vigoare un nou mod de organizare a doctoratului.

"Doctoratul devine din acest an o primă experienţă profesională de cercetare. Finanţarea doctoratului se realizează prin granturi consistente, statutul doctorandului este mult mai bun. Am solicitat ca locurile la doctorat să fie atribuite celor mai buni profesori şi cercetători, pe criterii de performanţă", a spus ieri Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei.

Funeriu: "Mediocrităţile sunt foarte vocale"

Ministrul a mai spus că procedurile de selecţie a cadrelor universitare sunt mult mai transparente, iar accesul la posturile de conferenţiar şi profesor universitar se face după standarde europene. De asemenea, noul an academic înseamnă reorganizări la nivelul conducerilor instituţiilor de învăţământ superior.

"O caracteristică aproape generală a universităţilor din România este că cei buni sunt tăcuţi, sau au fost reduşi de multe ori la tăcere, iar mediocrităţile sunt foarte vocale. Odată cu alegerile din universităţi a venit momentul ca cei de valoare să se facă auziţi. Eu şi Ministerul Educaţiei îi susţinem pe oamenii serioşi, oneşti, dedicaţi vieţii universitare. Îi îndemn să iasă în faţă, să nu ezite, universităţile lor vor avea numai de câştigat dacă valoarea se va impune", a spus Funeriu.

Potrivit ministrului, pentru mulţi rectori acest an universitar este şi ultimul pe care îl încep în această calitate.

O altă precizare făcută ieri de ministrul Educaţiei vizează statutul studentului, care ar fi trebuit să intre în vigoare odată cu începerea noului an universitar.
Funeriu a precizat că publicarea acestuia se amână cu aproximativ o săptămână, din cauza unor observaţii primite din partea rectorilor universităţilor. Statutul studentului va reglementa foarte clar drepturile şi obligaţiile studenţilor.

CITIȚI ȘI:
TOP ÎN PREMIERĂ. Vezi cele mai bune şi cele mai proaste facultăţi de informatică din ţară
TOP ÎN PREMIERĂ: Află unde sunt cele mai bune şi cele mai slabe facultăţi de medicină din România
TOP ÎN PREMIERĂ. Universitatea „Babeş-Bolyai” are cea mai bună facultate de ştiinţe politice
PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA. Topul facultăţilor arată campionii şi codaşii. Vezi ce loc ocupă facultatea ta
Facultate fără Bac: Toată lumea se dezice de proiectul Ecaterinei Andronescu
Facultate fără BAC. Cum comentați proiectul inițiat de PSD?
Andronescu îl dă în judecată pe Funeriu. Ponta ia în brațe proiectul care bagă la facultate picații la Bac
PSD vrea să-i bage la facultate pe cei care au picat Bac-ul. Boc cere retragerea proiectului
Citiți : http://www.evz.ro/detalii/stiri/topul-universitatilor-capitala-si-clujul-isi-impart-cei-mai-buni-studenti-948234.html?utm_source=export&utm_medium=rss&utm_campaign=b1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu